🌎Impact op klimaat

We hebben 2 belangrijke vormen van klimaat impact.

  1. Impact van onze mensen

  2. Impact van onze software

Impact van onze mensen

150.000 kilo CO2.

Dat is hoeveel alle Webbiots samen uitstoten in een jaar, op hun werk en privé samen. Wij vinden dat veel. Daarom hebben we besloten om dit allemaal te compenseren.

Dus zijn we in 2023 een planet positive workforce geworden, in samenwerking met Regreener. Namens Webbio beschermen zij jaarlijks 8,4 hectare regenwoud en planten zij 1350 bomen.

Die bomen:

  • koelen de planeet af

  • zijn goed voor de lokale biodiversiteit

  • maken de bodem veel beter bestand tegen verdroging

Impact van onze software

De software die we bouwen voor opdrachtgevers heeft ook impact op het klimaat. Dit zit vooral in het gebruik van elektriciteit van de servers en beeldschermen. En in het materiaal dat nodig is voor de servers. We doen hierin 2 concrete zaken:

  1. Slimmer bouwen

  2. Slimmer hosten

Slimmer bouwen

We schrijven code die clean en zo kort mogelijk is. Daardoor is hij lichter van gewicht en kleiner van formaat. Daardoor verbruikt zij minder capaciteit van een server, en dus minder elektriciteit. Servers die minder warm worden gaan ook langer mee.

Ook gebruiken we slimme technieken zoals statisch renderen. Daarmee laad je dingen pas in zodra ze nodig zijn.

Slimmer hosten

We hosten alle software bij AWS. Momenteel komt zo'n 95% van hun stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen. In 2025 moet dit 100% zijn.

Als grootste cloud infra partij ter wereld hebben ze bovendien een enorme innovatiekracht. Hun servers en setups zijn efficiënter met stroom en gaan langer mee dan bij andere datacentra.

Bovendien biedt AWS ons als developers een breed scala aan extra mogelijkheden om het stroomverbruik van software te verlagen. Zoals het eerder genoemde statisch renderen.

ISO 14001

Kortom, we zijn ons bewust van de impact die wijzelf en onze software hebben op het milieu. Daarom blijven we druk bezig met het minimaliseren van onze footprint op allerlei vlakken.

We zijn van plan om dit te borgen in alles wat we doen door zsm de ISO 14001 certificering te behalen.

Last updated