Hier vind je alles over ons kantoor. Want hoe fijn thuiswerken af en toe is, op kantoor is where the magic happens.
Je vindt ons hier:
Kerkenbos 1057
6546 BB Nijmegen
Met deze link bereken je de route.
Je parkeert bij ons gratis, en er is ruimte voldoende.
Parkeren kan voor de deur, of in de parkeerkelder voor het pand. Hier rijd je zo in, en draai je ook gemakkelijk weer uit.
De draaideur is overdag altijd open. Kom binnen!
Wij zitten op de 0,5e (ja echt) verdieping. Loop na de draaideur naar de kleine trap links achterin met het bordje Webbio.
Bovenaan deze trap vind je ons kantoor met een ISO-goedgekeurde deurbel.
Een van ons verwelkomt je zo snel mogelijk!
Wil je voor of na een bezoek aan Webbio nog wat eten of drinken, alleen of met een collega?
Dit zijn diverse opties die we zelf regelmatig bezoeken:
Partyservice Milder
Afstand: 200 meter
Geschikt voor: diverse verse broodjes, afhalen of daar opeten. Tot 14:00.
Orient Plaza
Afstand: 500 meter
Geschikt voor: lunch of diner, Aziatische keuken.
Vind je het leuk om een dag bij ons op kantoor te komen werken, of komt dit agenda- of spitstechnisch beter uit?
Wees welkom!
Je kunt plaatsnemen op 1 van onze werkplekken voorzien van 2 schermen en een zit-sta bureau. Daarnaast hebben we voldoende vergaderruimtes en belhokken mocht je even wat privacy nodig hebben.
Zo kijken we aan tegen de relatie met onze opdrachtgevers, onze teamleden en de maatschappij.
We hebben diverse opdrachtgevers, zowel uit het commerciële als publieke domein. Door de jaren heen hebben we echter wel geleerd dat de opdrachtgevers die het best bij ons passen een aantal dezelfde kenmerken hebben.
Daarom zijn dit de factoren waar we naar zoeken in elke nieuwe opdrachtgever:
Zij weet wat ze wil bereiken. Wat impact is voor haar organisatie en stakeholders.
Zij staat ervoor open om de route daarnaartoe samen te bepalen.
Zij gelooft daarbij in onze expertise om de juiste stappen voor te stellen.
Zij stelt een product owner beschikbaar met kennis van de interne organisatie en haar stakeholders. Project-inhoudelijk heeft deze persoon veel autonomie rond te maken keuzes.
Zij vertrouwt erop dat wij het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk inzetten.
Zij komt niet in de verleiding om de druk op te voeren rond onrealistische verwachtingen.
Zij heeft voor het eerste jaar samenwerken minimaal 50.000 euro budget om te investeren.
Zij bouwt graag door op initieel succes, en heeft dan ook een jaarlijks doorontwikkelbudget van ten minste 25% van het initiële projectbudget.
Samenwerken met Webbio kan in drie vormen:
We kiezen voor een project als op hoofdlijnen duidelijk is welke functionele onderdelen een digitaal product moet bevatten. Dat betekent dat we op voorhand een kop en een staart van het project kunnen bepalen.
Afhankelijk van het type project kiezen we agile scrum of kanban als werkwijze. Scrum zetten we in voor projecten die wat groter zijn met een minder duidelijke scope. Kanban gebruiken we voor kleinere, meer afgebakende projecten. Ongeacht de methodiek zorgen we voor een heldere roadmap met deelopleveringen. Deze worden op een acceptatie-omgeving aangeboden tijdens demo’s. Na volledige acceptatie wordt het product op een productieomgeving geplaatst waarna het in gebruik genomen kan worden. Afspraken over beheer en onderhoud worden vastgelegd in een service level agreement (SLA).
Je kiest voor het inhuren van een team wanneer je weet dat er ontwikkelwerk aankomt, maar je weet nog niet precies wat. Uit ervaring weet je ook dat de prioriteiten nog gaan veranderen in de toekomst. In deze situatie is het onmogelijk om een project vorm te geven. Vaak zien we dat hiervoor gekozen wordt na de eerste release van een product dat uit de projectfase komt. Zogenaamde doorontwikkeling. Concreet neemt een opdrachtgever minimaal 50 uur per maand af waarbij zij gegarandeerd een plek in onze resourceplanning krijgt. Wat we in die tijd gaan realiseren bepalen we as we go.
In een SLA maken we afspraken over onze dienstverlening die nodig is om gedoe te voorkomen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, stabiliteit en performance. Een SLA wordt opgesteld of bijgewerkt voordat een nieuw product naar productie wordt gebracht.
De inhoud van onze SLA's valt expliciet binnen de audits van onze ISO 9001 en 27001 certificeringen. Dit betekent dat je als opdrachtgever gegarandeerd bent van een solide werkwijze waarin -voor zover dat mogelijk is- aan alles gedacht is.
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor de relatie tussen opdrachtgever en bureau.
We hebben geleerd dat deze 3 componenten belangrijk zijn aan de start van een samenwerking:
Kennismaking
Toelichting processen
Benodigdheden
De handtekening is gezet. We gaan aan de slag. Waren onze specialisten in het voortraject op de achtergrond betrokken, nu worden zij het belangrijkste. Zij gaan het waarmaken. Er gebeuren direct 2 dingen:
Een kennismaking tussen alle betrokkenen bij de opdrachtgever en het hele projectteam aan onze kant. Het is tóch anders als je een mailtje krijgt van een naam waar je een gezicht bij hebt.
Een nieuw aanspreekpunt. Dat betekent een expliciete overdracht van de business developer naar de project lead.
Voordat we de project-inhoud in duiken, start de project lead met toelichten hoe we samenwerken. Dit betekent o.a. informatie over:
Meetings zoals planning en refinement
Taken voor de product owner aan opdrachtgeverszijde
De mogelijkheden en toegevoegde waarde van Jira
Communicatie, bijvoorbeeld wanneer Slack, en wanneer e-mail?
Grip houden op het budget
Voordat we aan de slag kunnen, hebben we zaken nodig van een nieuwe opdrachtgever. Denk hierbij aan:
Toegang tot interne systemen
Input van mensen die niet direct betrokken zijn bij het project
Beslissingen van technische of juridische mensen
Contactgegevens van leveranciers van onze opdrachtgever
We vragen deze zaken zo snel mogelijk op zodat we niet stilvallen als we iets nodig hebben.
Bij Webbio vinden we dat er in de bureauwereld te weinig wordt nagedacht over de vraag hoe je als bureau en opdrachtgever langdurig fijn samenwerkt.
We hebben door de jaren heen allerlei initiatieven bedacht en geïmplementeerd om de kans hierop te vergroten.
Komen ze:
Projectmanagement wordt gedaan door designers en developers. Dit werkt sneller en beter.
Onze mensen zijn maximaal 70% van hun tijd declarabel. De overige tijd zetten we in om onszelf en onze werkwijze te verbeteren. Dit merk je in de kwaliteit van het werk.
Data van opdrachtgevers is veilig bij ons. Objectief bevestigd door onze ISO certificeringen.
Een laag personeelsverloop zorgt voor minder gedoe in de communicatie in projecten. Daarom besteden we bovengemiddeld veel tijd aan het selecteren en tevreden houden van onze mensen.
Uniforme werkprocessen zorgen ervoor dat iedereen dezelfde kant op roeit. Verbeteringen worden eerder gespot en doorgevoerd. Problemen in communicatie of software komen hierdoor minder voor.
Met elke opdrachtgever hebben we regelmatig project-overstijgend contact. Hierin bespreken we hoe het gaat, wat belangrijk is voor de opdrachtgever en of we daar nog voldoende aan bijdragen.
Focus. We zijn designers en developers. Ons team is groot genoeg om daarin uit te blinken. Met ± 15 mensen kun je niet ook nog uitblinken in copy, SEO en ads.
Open source werken. Dit betekent een lagere investering, meer flexibiliteit en geen vendor lock-in.
Werken met headless architectuur. Het grote voordeel hiervan is toekomstbestendigheid. Hoe je ook wil groeien in de toekomst, we hoeven niet het fundament opnieuw te bouwen. Dit scheelt enorm veel tijd en geld.
In-house cloud operations. We hebben onze AWS cloud expertise in huis. Hierdoor hoeven we nooit op een externe partij te wachten als er zich een probleem voordoet.
We zeggen regelmatig 'nee'. Als een project ons niet past, we niet geloven in de haalbaarheid of als een inhoudelijke keuze onverstandig is.
We werken hybride. Iedereen werkt af en toe thuis en regelmatig op kantoor. De balans tussen focus en interactie levert verbeteringen in efficiëntie en in effectiviteit van alle teamleden.
Battle-tested en reële Service Level Agreements (SLA's). Die recht doen aan de behoefte en mogelijkheden van opdrachtgever en bureau. Ook als er iets tegenzit.
We geloven dat opdrachtgevers bij ons blijven omdat ze dat graag willen. Niet omdat dat moet.
We werken open-source met populaire frameworks, veelal in JavaScript. Als je wil overstappen heb je meer dan voldoende keuze in alternatieve developers/agencies.
We schrijven 'schone' code. Daardoor is deze goed over te dragen naar iemand die de software voor het eerst ziet.
We kunnen precies inzichtelijk maken welke data we hebben van een opdrachtgever die ons verlaat. In overleg -getoetst aan de ISO normen- bewaren we de data en verwijderen we deze op enig moment permanent.
Ook nadat je als opdrachtgever weggaat is gevoelige informatie veilig bij ons. Zelfs als we daarna voor je grootste concurrent zouden werken bewaren we onze integriteit. We delen alleen publiekelijk beschikbare info.
De motor achter Webbio is ons team van ±15 mensen.
Een paar dingen over hen:
We zoeken mensen die hard gaan op digital. Ook in hun vrije tijd. Dit zegt vaak veel over hun expertise en drive.
De perks zijn daar dan ook op afgestemd.
De niet-tastbare voordelen zijn wellicht nog belangrijker. We hebben een open cultuur waarin ruimte gecreëerd wordt voor ideeën. Bijvoorbeeld met maandelijkse retro's en wrapups. Of je nou stagiair of MT-lid bent. Overigens is het ook prima als zo'n stagiair een MT-lid tegenspreekt. We geloven dat iedereen daar beter van wordt.
En dat werkt: de 2 mensen die ons de afgelopen jaren vrijwillig verlaten hebben zijn na een tijdje vanzelf weer teruggekomen.
Voor elke designer hebben we 2 tot 3 developers. Omdat designers harder werken (grapje 🤣).
We hebben 2 belangrijke vormen van klimaat impact.
Impact van onze mensen
Impact van onze software
150.000 kilo CO2.
Dat is hoeveel alle Webbiots samen uitstoten in een jaar, op hun werk en privé samen. Wij vinden dat veel. Daarom hebben we besloten om dit allemaal te compenseren.
Dus zijn we in 2023 een planet positive workforce geworden, in samenwerking met Regreener. Namens Webbio beschermen zij jaarlijks 8,4 hectare regenwoud en planten zij 1350 bomen.
Die bomen:
koelen de planeet af
zijn goed voor de lokale biodiversiteit
maken de bodem veel beter bestand tegen verdroging
De software die we bouwen voor opdrachtgevers heeft ook impact op het klimaat. Dit zit vooral in het gebruik van elektriciteit van de servers en beeldschermen. En in het materiaal dat nodig is voor de servers. We doen hierin 2 concrete zaken:
Slimmer bouwen
Slimmer hosten
We schrijven code die clean en zo kort mogelijk is. Daardoor is hij lichter van gewicht en kleiner van formaat. Daardoor verbruikt zij minder capaciteit van een server, en dus minder elektriciteit. Servers die minder warm worden gaan ook langer mee.
Ook gebruiken we slimme technieken zoals statisch renderen. Daarmee laad je dingen pas in zodra ze nodig zijn.
We hosten alle software bij AWS. Momenteel komt zo'n 95% van hun stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen. In 2025 moet dit 100% zijn.
Als grootste cloud infra partij ter wereld hebben ze bovendien een enorme innovatiekracht. Hun servers en setups zijn efficiënter met stroom en gaan langer mee dan bij andere datacentra.
Bovendien biedt AWS ons als developers een breed scala aan extra mogelijkheden om het stroomverbruik van software te verlagen. Zoals het eerder genoemde statisch renderen.
Kortom, we zijn ons bewust van de impact die wijzelf en onze software hebben op het milieu. Daarom blijven we druk bezig met het minimaliseren van onze footprint op allerlei vlakken.
We zijn van plan om dit te borgen in alles wat we doen door zsm de ISO 14001 certificering te behalen.
Wanneer je klachten hebt over de samenwerking, dan beschrijft deze pagina de procedure die gevolgd kan worden.
Bij Webbio streven we naar hoogwaardige dienstverlening en klanttevredenheid. Toch kan het voorkomen dat een klant niet volledig tevreden is. Wij zien klachten als een kans om onze dienstverlening te verbeteren. Deze klachtenprocedure beschrijft hoe wij omgaan met klachten en hoe klanten een klacht kunnen indienen.
Een klacht is een uiting van ontevredenheid over een geleverde dienst, product of communicatie van Webbio. Dit kan betrekking hebben op onze producten, diensten, communicatie of werkwijze.
Klachten kunnen op de volgende manieren worden ingediend:
Per e-mail: info@webbio.nl
Telefonisch via 024 820 02 31
Per post naar: Webbio, Kerkenbos 1057, 6546 BB Nijmegen
Bij het indienen van een klacht verzoeken wij de volgende gegevens te vermelden:
Naam en contactgegevens van de klager
Omschrijving van de klacht en relevante details
Eventuele bijlagen ter onderbouwing van de klacht
Bevestiging ontvangst
Binnen 2 werkdagen na ontvangst sturen wij een bevestiging van de klacht.
Onderzoek en beoordeling
De klacht wordt beoordeeld door een verantwoordelijke medewerker en, indien nodig, intern besproken.
Indien meer informatie nodig is, nemen wij contact op met de klager.
Oplossing en reactie
Binnen 5 werkdagen ontvangt de klager een inhoudelijke reactie met een eventuele oplossing of vervolgstappen.
Indien meer tijd nodig is, informeren wij de klager over de verwachte afhandeltermijn.
Indien de klager niet tevreden is met de afhandeling, kan de klacht worden voorgelegd aan de directie van Webbio. De directie zal de klacht heroverwegen en binnen 5 werkdagen een definitieve reactie geven.
Wij registreren en analyseren klachten om patronen te herkennen en onze dienstverlening te verbeteren. Periodiek evalueren wij onze klachtenprocedure om deze zo efficiënt en klantvriendelijk mogelijk te houden.
Voor vragen over deze klachtenprocedure kun je contact opnemen via info@webbio.nl of telefonisch via 024 820 02 31.
Alles over onze manier van werken.
Bij een bureau zoals Webbio werken mensen met goede ideeën.
Het probleem is dat er vaak geen ruimte is voor die ideeën, door de voortdurende druk om declarabel te zijn. Daarom werken wij met een maximale declarabiliteitsdoelstelling van 70%.
Zo blijft er ruimte over om te innoveren. Voor ideeën die nog niet direct geld opleveren. Onze mensen worden hier blij van. En een deel van die ideeën blijkt wel potentie te hebben en vindt zo haar weg naar onze werkprocessen of naar de eindproducten voor opdrachtgevers.
Naast letterlijke ruimte in je agenda hebben we diverse initiatieven die innovatie aanjagen:
HackFriday
Retro's en wrapups
OKR methodiek
Onze maandelijkse innovatie free-for-all.
We zetten onze kennis en ervaring in op nieuwe domeinen of werken juist aan nieuwe kennis. De week ervoor houden we interne pitch sessies. Zo kiest het team 1 of 2 projecten om aan te werken.
Voorbeelden van HackFriday projecten
App om voorzitter van een standup random te kiezen
Lunch beheer app
De SaaS tool van onze HR partner gepentest
IoT luchtkwaliteit app gemaakt met sensoren
No-code app bedacht en gelanceerd
Hierin staan de vragen centraal: wat ging er goed, en wat kan er beter?
Dat is interessant, want dit levert allerlei inzichten op om dingen slimmer, sneller of effectiever te doen. Sommige dingen worden direct opgepakt. Andere ideeën vinden hun weg naar onze OKR backlog.
OKR staat voor Objectives en Key Results. Feitelijk is dit een methode om het verbeteren van het bedrijf belangrijk te maken, in plaats van alleen maar voor klanten te werken. De OKR methodiek levert ons 2 dingen op:
We werken gestructureerder, dus regelmatiger aan Webbio
Strategische en tactische verbeteringen worden van iedereen, in plaats van alleen het MT
Dit werkt innovatie in de hand. Regelmatig moet er namelijk iets ontworpen of gebouwd worden om aan een bepaalde verbeter wens te voldoen.
Met deze partners werken we samen:
Ons go-to CMS systeem. Clean, schaalbaar, headless, open-source en JavaScript based.
Wereldwijde marktleider in cloud infrastructuur. We werken met AWS vanwege de goede performance en uitgebreide mogelijkheden. Bovendien zijn we officieel AWS Partner voor de publieke sector.
De branchevereniging voor de beste Nederlandse bureaus. We zijn lid, waardoor we gebruik kunnen maken van alle onderzoeken en benchmarks.
Houden ons scherp als partij die de jaarlijkse onafhankelijke audits verzorgt voor onze ISO certificeringen.
Helpt ons bij het verminderen van onze impact op het milieu.
Bij Webbio werken we zonder projectmanagers.
Goede projectmanagers met kennis van digital zijn moeilijk te vinden, waardoor compromissen op de loer liggen. In plaats daarvan is een van de designers of developers die aan een project werkt project lead.
Deze persoon werkt iets minder inhoudelijk mee zodat hij tijd heeft voor al het communicatie- en coördinatiewerk met een opdrachtgever.
Het grote voordeel is dat je hierdoor dichter op de bal zit. Vragen hoeven minder vaak 'overlegd' te worden en oplossingen zijn sneller bedacht.
In plaats van een precies en communicatief persoon alles te leren over digital, pakken wij het andersom aan. We kiezen de digitale specialisten uit het team die toch al heel precies en communicatief zijn, en coachen hen actief op de vaardigheden van een projectmanager. We hebben hiervoor o.a. een persoonlijk ontwikkelpad en regelmatige intervisie sessies.
De projecten die we doen verschillen in omvang en complexiteit. Een publieke website van €20.000 vraagt om hele andere coördinatie dan een webapplicatie van €250.000. Daarom hebben we niet 1 vaste methode, maar combineren we elementen uit een flexibele toolbox om aan te sluiten bij elk project.
Een greep uit die toolbox:
Als opdrachtgever heb je 1 aanspreekpunt. Hij is altijd op de hoogte van de uitdagingen en vorderingen in een project en is bij alle meetings aanwezig.
Refinement gaat over het exact inzichtelijk krijgen wat er gecreëerd moet worden. Je knipt grote brokken werk op in kleine, overzichtelijke stukken. Dit doen we samen met opdrachtgevers. Op basis van een refinement stellen we acceptatie-criteria op. Zo weten we precies wanneer iets 'af' is.
Bij kleine projecten zie je dat refinement vaak in 1 of 2 keer gebeurd voor het hele project. Zeker als er niet zoveel complexiteit in zit.
Bij grote projecten refinen we vaker. Je kunt dan feedback op deel-releases meenemen in het bepalen van de weg voorwaarts. En je kunt rekening houden met onvoorziene ontwikkelingen. Hoe groter het project, hoe vaker je daarmee te maken krijgt. Doorgaans refinen we eens per 2 weken.
Tenzij een project heel klein is hebben we wekelijks overleg met de opdrachtgever. Vaak combineren we dit met een demo van nieuw gerealiseerde features. In principe vindt het overleg plaats tussen opdrachtgever en project lead.
Dit overleg staat los van de refinement sessies. Deze laatste kun je meer zien als planningssessies.
Op voorhand knippen we projecten op in epics en features. We schatten voor elke brok werk een timebox in. De timebox is onze inschatting van hoeveel werk het is om een bepaalde feature op een gemiddeld niveau te bouwen. Je kunt iets altijd uitgebreider of compacter realiseren. Om te scopen werkt het goed om van een gemiddelde uit te gaan. Je hebt dan wat speelruimte maar dwingt jezelf wel om keuzes te maken.
De inschatting is gebaseerd op vooronderzoek en op onze ervaring met vergelijkbare projecten.
We loggen alle gewerkte uren op de initieel afgegeven timeboxen. Zo houden we grip op het budget omdat eventuele afwijkingen snel zichtbaar worden. Bij een afwijking heb je als opdrachtgever een paar opties:
De feature in kwestie kleiner maken
Wachten of we ergens anders uren overhouden
Pro-actief kiezen om een andere feature kleiner te maken
De timebox (en dus het totale budget) verhogen
Van onze project lead mag je verwachten dat hij je helpt om in zo'n geval de juiste keuzes te maken.
Achter de schermen gebruiken we tientallen tools om ons werk te coördineren, de kwaliteit te bewaken en efficiënt te werken. Voor opdrachtgevers komt dit allemaal samen in Jira Servicedesk.
Je ziet hier o.a.:
Alle gerefinede taken in een project voor onze specialisten
De prioriteit van die taken
Aan welke taken we momenteel werken
De ingeschatte timebox per taak, en de voortgang ervan
Welke taken er mee komen met de volgende release
Testen is belangrijk. Bij elke release wil je voorkomen dat de software fouten bevat.
Toch kun je beter niet alles testen. Websites en webapplicaties worden snel zó uitgebreid en/of complex, dat elke mogelijke userflow testen honderden uren zou kosten. Daarmee zou een digitaal product zo duur worden dat de business case niet haalbaar is.
Je kunt veel beter accepteren dat we na livegang af en toe een paar uur bezig zijn om een klein probleem op te lossen. Dat is sneller, en veel goedkoper voor opdrachtgevers.
Wel testen we alle belangrijke userflows heel grondig. Daarmee vang je het overgrote deel van alle mogelijke problemen af. Dat doen we als volgt:
Testen doen we bij Webbio in drie stappen.
We hebben diverse scripts en tools die onze code reviewen en de verschillende userflows nalopen. Als er een probleem optreedt krijgen we hier een melding van en lossen we dit op.
Vervolgens testen we de belangrijke userflows nog een keer volledig met de hand.
Ten slotte leveren we de website of webapplicatie op in een testomgeving. Deze is uitsluitend toegankelijk voor de opdrachtgever en biedt de mogelijkheid om alles rustig te bekijken, te testen en van feedback te voorzien. Pas na goedkeuring door opdrachtgever gaan we live.
Een livegang betekent het online zetten van een website of webapplicatie, of een gedeelte daarvan. Dit laatste kan zijn in de vorm van een nieuwe aanvulling, of een update van een bestaand onderdeel.
Na livegang kunnen niet alleen opdrachtgever en Webbio het digitale product bekijken, maar de rest van de wereld ook.
Soms moet een livegang last-minute worden uitgesteld. Heel soms ligt dit aan onvoorziene zaken zoals een technisch probleem. Veel vaker zijn het oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. Denk aan:
Missende 301-redirects
Missende content
Problemen met DNS beheer
Online marketingbureau dat bepaalde werkzaamheden nog niet klaar heeft
Opdrachtgever is nog niet klaar met testwerk, en dus om goedkeuring te geven
De project lead waar je mee samenwerkt als opdrachtgever helpt je om uitstel te voorkomen.
Een paar best practices die we bij elke livegang inzetten:
Codefreeze
Een aantal dagen vóór de livegang voeren we een codefreeze in. Dit betekent dat we geen nieuwe code meer toevoegen. Dit voorkomt dat je op het laatste moment conflicten in de code krijgt.
Niet op vrijdag live gaan
Direct na livegang is de kans op onvoorziene probleempjes het grootst. Dan wil je bovenop de bal zitten. Het is niet handig als de teams bij de opdrachtgever en van Webbio dan hun weekend in gaan.
Continuous integration en deployment
Dit is tooling die we inzetten waarmee onze code voortdurend samengevoegd, gecheckt en live gezet wordt. Dit helpt bij het voorkomen van problemen en het doorvoeren van quick fixes.
Je hebt een vraag over je digitale product, of je hebt support nodig. Er zijn 2 scenario's:
Je project is in actieve ontwikkeling, dus je spreekt je project lead regelmatig in een vast ritme.
Je product is live en niet in actieve ontwikkeling, dus je hebt nu geen vast overlegritme met je project lead.
Zijn we actief aan de slag met je software? Dan zijn er 5 opties om een vraag te stellen:
In het wekelijks overleg
In de eerstvolgende refinement sessie (handig als het gaat over een nog uit te werken, toekomstige feature)
In Jira Servicedesk, in een specifieke taak
Door een e-mail te sturen naar je project lead
In het Slack kanaal dat is ingericht voor jullie project (alleen bij omvangrijke, langdurige projecten)
Is je software live en heb je nu geen vast overlegritme met je project lead?
Dan heb je het snelste antwoord op je vraag door te mailen naar support@webbio.nl.
Je vraag komt in Jira Servicedesk terecht waardoor wij 'm efficiënt kunnen afhandelen.
SLA staat voor Service Level Agreement.
In een SLA maken we afspraken over onze dienstverlening die nodig is om gedoe te voorkomen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, stabiliteit en performance. Een SLA wordt opgesteld of bijgewerkt voordat een nieuw product naar productie wordt gebracht.
Alle tools, werkwijzen en beloftes in ons SLA vallen onder onze ISO 9001 en 27001 certificeringen. Dit betekent dat ze elk jaar door een onafhankelijke partij (BSI) geaudit worden.
Dat betekent dat je als opdrachtgever gegarandeerd bent van een solide werkwijze waarin -voor zover dat mogelijk is- aan alles gedacht is.
We nemen alle bugs serieus, maar de ene iets meer dan de ander. Hiertoe hebben we verschillende objectieve niveaus gedefinieerd. Bij elke binnenkomende melding wijzen wij het juiste niveau toe. Afhankelijk van het gekozen niveau verschilt:
De time to respond
En de time to fix
Alle garanties hieromtrent zijn vastgelegd in het SLA.
Elk jaar verlengen we alle SLA's. Onderdeel hiervan is een jaarlijkse prijsverhoging om te compenseren voor zaken als inflatie of onvoorziene ontwikkelingen.
Verder doen we elk jaar een audit op alle software die we in beheer hebben. Hier komt een lijst van specifieke maatregelen uit om software snel, stabiel en veilig te houden.
Wij verdelen deze lijst in a) essentiële maatregelen en b) aanbevelingen.
Onder het SLA ben je als opdrachtgever verplicht om de essentiële maatregelen uit te laten voeren. Alleen dan kunnen wij de garanties binnen het SLA waarmaken. De aanbevelingen zijn optioneel.
Zo zijn updates aan de core van de software altijd essentieel en is een penetratie-test (PEN test) vaak optioneel.
Vanzelfsprekend doen wij ons best om verrassingen en onvoorziene kosten te voorkomen.
Alles over financiën, het afdekken van risico's en andere zakelijke afspraken.
We geloven erin dat je alleen risico's moet verzekeren waarvan je de gevolgen niet kan of wil dragen.
Daartoe hebben we deze verzekeringen:
Beroepsaansprakelijkheid incl. hacks & datalekken
Dit is een verzekering gericht op schade die kan optreden als gevolg van het werk dat wij voor opdrachtgevers doen. We hebben hierin een extra module die de gevolgschade van hacks en datalekken dekt.
Bedrijfsaansprakelijkheid
Dit is een verzekering die schade afdekt die een van onze medewerkers op locatie bij een opdrachtgever zou kunnen veroorzaken.
Rechtsbijstand
Hiermee dekken we de kosten van professionele hulp bij een juridisch geschil af.
Verzuimverzekering
Voor een team van beperkte omvang is langdurig verzuim erg ingrijpend. Deze verzekering dekt dit risico af.
WEGAS
Deze verzekering hebben we vooral om schade die kan ontstaan tijdens bedrijfsuitjes af te dekken.
De meest recente versie van onze Algemene Voorwaarden download je hier in PDF formaat.
Het intellectueel eigendom van alles wat we bedenken, designen en ontwikkelen blijft conform het Nederlandse auteursrecht bij Webbio.
Opdrachtgever krijgt een gebruiksrecht voor hetgeen ze door ons laten realiseren.
Het is mogelijk om hiervan af te wijken. In zo'n geval maken we duidelijke afspraken met een opdrachtgever.
We kennen bij Webbio slechts 3 soorten facturen:
Gewerkte uren
Vaste termijnen
Het Service Level Agreement (SLA)
Gewerkte uren worden altijd maandelijks achteraf gefactureerd. In dit geval verschilt de factuur van maand tot maand (enigszins).
Vaste termijnen betekent een maandelijkse factuur met een vooraf bekende hoogte. Dit komt voor bij een project dat tegen een vaste prijs wordt aangenomen door ons of bij het afnemen van een vaste hoeveelheid uren per maand.
Het SLA kan op 2 manieren gefactureerd worden:
Samen met de gewerkte uren op 1 factuur. Dit is het geval als het SLA een variabele prijs heeft, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte cloud resources (hosting).
Een vaste maandelijkse factuur. In dit geval krijgt een opdrachtgever dus 2 losse facturen. Één voor de gewerkte uren of met een vaste termijn, en één voor het SLA.
We hanteren altijd een betalingstermijn van 30 dagen.
Er zijn twee componenten die de kosten voor onze opdrachtgevers bepalen:
Ons uurtarief
De kosten van door ons ingekochte diensten zoals AWS cloud diensten
Elk jaar bepalen we in november het uurtarief voor het volgende kalenderjaar. We baseren de verhoging op de Dienstenprijsindex (DPI) van het CBS. Dat uurtarief is het hele volgende kalenderjaar geldig.
Ter indicatie, dit zijn de uurtarieven en verhogingen van de afgelopen jaren geweest:
2022
100 euro
2023
105 euro
2024
110 euro
De kosten hiervan zien opdrachtgevers terug in hun SLA. Voor aanvang van een kalenderjaar bepalen we de SLA kosten voor het komende jaar.
Doorgaans krijgen wij gedurende dat jaar niet met een prijsverhoging van de ingekochte diensten te maken. Alleen in het geval dat dit wel zo is berekenen we deze verhoging door aan opdrachtgevers.
Hoe zorgen we ervoor dat we aan alle regels blijven voldoen?
Organisaties genereren steeds meer data. Dit geldt voor onze opdrachtgevers, maar ook voor onszelf. Vaak spelen onze digitale producten een rol in het genereren en opslaan van datastromen. Des te meer reden om de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit van data te kunnen garanderen.
Hiervoor hebben we onder andere het volgende:
Dit is het vertrekpunt van databeveiliging. Het is belangrijk om goed inzichtelijk te hebben waar de risico's zitten, voordat je effectieve beheersmaatregelen kunt bedenken en invoeren. We doen deze risico analyse periodiek opnieuw.
Met een helder informatiebeleid bepaal je hoe het zou moeten zijn.
Hierin onderscheiden we onder andere de verschillende typen informatie waarmee we te maken hebben. Ook bepalen we hierin wie toegang heeft tot welke informatie. Ten slotte worden de verantwoordelijkheden met betrekking tot informatie en haar beveiliging geregeld.
Dit is de tool waarmee we garanderen dat ons informatiebeleid gevolgd wordt in de praktijk. Ook gebruiken we deze tool voor het doorlopend evalueren en verbeteren van onze databeveiliging.
We gebruiken hiervoor het systeem Vanta.
We hebben alle benodigde beheersmaatregelen om de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit van onze data te garanderen. Bijvoorbeeld:
Fysieke toegangscontrole. Alleen met toestemming kun je ons kantoor binnen.
Verplichte 2FA: je kunt nergens met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Overal dien je een extra vorm van beveiliging te gebruiken.
Verbeterde logging: zodat we bij eventuele problemen de oorzaak gemakkelijker kunnen achterhalen.
Achtergrond checks van alle teamleden.
Verplicht SLA voor al onze klanten. Zodat we zeker weten dat de digitale infrastructuur aan onze standaarden voldoet.
Dit alles wordt jaarlijks geaudit door onafhankelijk certificeer-bureau BSI.
Het hebben van een ISO 27001 certificering helpt mee met AVG / GDPR compliant werken. Zo gebruiken we ons informatiebeveiligingssysteem Vanta ook om AVG-compliant werken af te dwingen.
Verder zijn er twee plekken die onze AVG-compliancy aantonen en reguleren:
Verwerkersovereenkomst
Privacyverklaring
Deze sluiten we met iedere partij waarbij wij data van hen verwerken, zij data van ons verwerken, of allebei.
Hier lees je ons algemene beleid rondom het verwerken van data. Ook als die data geen onderdeel is van een overeenkomst met een andere partij.
Op dit moment hebben we bij Webbio 2 ISO certificeringen:
ISO 9001
ISO 27001
We worden periodiek geaudit door onafhankelijk certificeer-bureau BSI.
Deze certificering ziet vooral toe op de aanwezigheid en kwaliteit van onze werkprocessen. En op de mechanismes waarmee deze voortdurend verbeterd worden.
Uniformiteit in werkprocessen leidt tot efficiënter werken en hogere kwaliteit van de output. Dit is goed voor ons en voor onze opdrachtgevers.
Deze certificering ziet toe op de veiligheid van informatie bij Webbio. Van fysieke beveiliging tot digitaal beheer en de manier waarop onze mensen met informatie omgaan. Je leest er hier alles over.
We zijn ons bewust van de impact die wijzelf en onze software hebben op het milieu. Daarom zijn we druk bezig met het minimaliseren van onze footprint op allerlei vlakken. Hiermee willen we de ISO 14001 certificering zsm behalen.
We draaien al onze cloud infrastructuur al jaren op AWS. Omdat we vaak voor de publieke sector werken hebben we veel te maken gehad met de specifieke eisen die daar spelen.
Denk aan extra beveiligde data-opslag of performance garantie tijdens onverwachte extreme bezoekerspieken.
Zo hebben we veel ervaring opgedaan met het enorme scala aan mogelijkheden van het AWS platform. Ook de meer geavanceerde opties.
Sinds begin 2024 erkent AWS Webbio met het officiële stempel AWS Public Sector Partner.
In de volgende whitepaper staat precies uitgelegd hoe wij cloud omgevingen opbouwen en aan welke standaarden deze voldoen.
Webbio verbindt zich richting al haar opdrachtgevers én potentiële opdrachtgevers aan het volgende:
Alle informatie die aan 1 of meerdere mensen van Webbio wordt versterkt, in welke vorm dan ook, die niet openbaar toegankelijk is wordt nooit doorgegeven aan derde personen of bedrijven.
De enige uitzondering hierop is als het voor het voldoen aan de vraag van een (potentiële) opdrachtgever nodig is om een derde persoon of bedrijf te betrekken.
Als dit personen zijn buiten Webbio BV zullen wij onze (potentiële) opdrachtgever hier altijd vooraf over informeren.